Tinker Tailor Soldier Spy

Mysterie, Thriller, Drama | 122 Min
Score:
7/10
7
TinkerTailorSoldierSpy-film-poster-2011

Film recensie

Geheim agenten vluchten van Oost naar West (of andersom) en veel zuur kijkende, kettingrokende mannen in seksloze kleding proberen ervoor te zorgen dat ‘zij’ niet te veel van ‘ons’ te weten komen. Dat lukt echter niet helemaal, want er is sprake van een ‘mol’ in MI6, de Britse geheime dienst. Aan George Smiley (Gary Oldman) de taak om deze te ontmaskeren.

In de eerste decennia na de Tweede Wereldoorlog ziet het er in de spionnenwereld weinig spectaculair uit. De Koude Oorlog zorgt voor veel spanning maar weinig actie, zo toont deze remake van de klassieker waarin onder andere Sir Alec Guiness (de eerst Obi Wan Kenobi) speelde. Een hoop dialogen, lange scenes en een spaarzame soundtrack zorgen ervoor dat deze film, terecht, gedateerd overkomt. Hoewel er genoeg gebeurt zul je geen capriolen a la Mission:Impossible of de Bourne-reeks te zien krijgen, maar volgens mij leent de Koude Oorlog zich daar ook minder voor.

De film heeft een echte sterrencast: Benedict Cumberbatch, Colin Firth, Tom Hardy, Mark Strong en Christian McKay. Ze zetten allemaal een geloofwaardig personage neer. En er is ruimschoots dialoog voor ze, maar bijna geen actie. Daardoor is de film wel langdradig, maar naar mijn mening niet slecht. Het soort film moet je echter wel liggen, anders duren de 122 minuten wel heel erg lang.x