Drive

Misdaad, Drama | 100 Min
Score:
8/10
8
drive-filmposter-2011-ryan-gosling

Film recensie

Ryan Gosling timmert al een aantal jaar flink aan de weg en is voornamelijk te zien in niet-commerciële karakterfilms. Moest hij in Fracture nog opboksen tegen acteerkanon Anthony Hopkins, in Drive speelt hij de titelrol en weet dat uitstekend te doen.

Hoewel de film rustig van opzet is, komt er een flinke lading buitensporig geweld bij kijken. De klus die de hoofdpersoon moet opknappen heeft connecties met de maffia en die heeft zo haar eigen manier om probleempjes uit de weg te ruimen. Ook de hoofdpersoon heeft zo z’n eigen visie op de ‘opvoedkundige tik’. De Deense regisseur Nicolas Winding Refn heeft er voor gekozen om een zeer gestileerde en ingehouden sfeer aan de film te geven. Het heeft veel weg van een arthouse film. Er gebeurt genoeg, maar door de film op een rustige manier te monteren, zonder veel snelle scenewisselingen, heb je niet het gevoel dat je in een achtbaan zit. Dit kan als traag worden ervaren, maar ik wende daar snel aan.

Goede acteerprestaties van alle betrokkenen, vooral de interactie tussen Gosling en Carey Mulligan (Wall Street – Money Never Sleeps) is mede door de lange shots goed in beeld gebracht. Verder goede ondersteunende rollen van Bryan Cranston (Breaking Bad, Malcolm in the Middle) en Ron Perlman (Sons of Anarchy, Hell Boy)

Drive is geen standaard car-race film, maar een gestyleerde spannende misdaad thriller vol met autoachtervolgingen en voorzien van een lekkere soundtrack. Een echte aanrader.x