Don’t Breathe

Horror, Thriller | 88 min
Score:
7/10
7
dont-breathe-film-poster-2016
  • Release Datum: 29 sep, 2016
  • Regie: Fede Alvarez
  • Acteurs: Stephen Lang, Jane Levy, Dylan Minnette, Daniel Zovatto en Emma Bercovici

Film recensie

De blinde medemens is niet hulpeloos en moet vooral niet onderschat worden. Rocky, Alex en Money worden daar op een niet al te subtiele manier aan herinnerd. Deze drie jonge inbrekers denken een makkelijke slag te slaan in het huis van een blinde man. Zijn verleden als Irak-veteraan had al genoeg alarmbellen moeten laten rinkelen, maar ja, hij is blind; kat in het bakkie. Niet dus. Heel erg niet dus.

De ‘blind man’, gespeeld door Stephen Lang, is levensgevaarlijk en de reden waarom hij afgezonderd leeft wekt een bepaalde vorm van sympatie op. Hij is geen standaard geschifte kluizenaar met een rotweiler als schoothondje.

De film maakt spaarzaam gebruik van achtergrondmuziek en dat komt de film ten goede. De kijker wordt hierdoor onderdeel van elke scene in het huis en dit creeert een enorme spanning. Door knap gebruik van stilte en camerabewegingen worden saaie ‘jump scares’ overbodig en zorgt het acteerwerk voor de angstbeleving. Het geweld is functioneel en gruwelijk direct. De angst en vertwijfeling van de veteraan slaan snel om in een vastberadenheid om zijn huis te zuiveren van het gespuis. Op welke manier dan ook.

Er zijn maar weinig films waarbij ik mezelf met open mond naar het scherm zag kijken omdat ik niet wist wat er zou gaan gebeuren. De spanning zit er vanaf de allereerste scene goed in.

Goed geacteerd, enorm spannend en vooral het ontbreken van onnodig geluid is een groot pluspunt. Een echte aanrader.x