Brimstone

Western, Drama | 148 Min
Score:
6/10
6
Brimstone (2017) film poster met Guy Pearce, Dakota Fanning en Kit Harington

Film recensie

Joanna woont met haar gezin in een kleine Amerikaanse nederzetting in de 17de eeuw. Haar carrière als vroedvrouw loopt een flinke deuk op wanneer een bevalling fatale gevolgen heeft. De lokale gemeenschap houdt haar verantwoordelijk. Het feit dat ze alleen maar via gebarentaal communiceert maakt de situatie er in de streng gelovige gemeenschap niet beter op.

Door toedoen van een mysterieuze dominee escaleert de situatie en wordt ze gedwongen te vluchten. Joanna’s verleden kent een hoop leed en dit heeft duidelijk haar karakter gevormd. Ze is een vechter en gaat heel ver om zichzelf en haar naasten te beschermen.

In vier hoofdstukken wordt verteld waarom en vooral voor wie Joanna op de vlucht is. De film gaat steeds een stap terug in de tijd. Acteur Guy Pearce heeft een prachtrol als doorgeslagen en vastberaden godsdienstfanaat. Bonuspunten voor wie de Nederlander Tygo Gernandt spot!

Dit is de eerste speelfilm van regisseur Martin Koolhoven voor Amerikaanse markt. En voor zover ik weet ook de eerste door een Nederlander geregisseerde ‘western’. De film heeft misschien daarom ook wat meer grove thema’s dan soortgelijke films, maar kan er prima mee door.Aanbevolen films


x