Amsterdam Heavy

Actie | 90 Min
Score:
4/10
4
amsterdam-heavy-film--poster

Film recensie

Mysterieuze vechtersbaas JD is gedrogeerd, verraden en voor dood achtergelaten. Maar door wie? Dat weet hij zelf ook niet meer, JD heeft namelijk geheugenverlies. Een nummer gekerfd in zijn arm is de enige aanwijzing die hij heeft. Het nummer blijkt van stripper Monique (Alison Carroll) te zijn . Zij werkt in het Red Light District van Amsterdam. JD reist af naar Amsterdam waar mooie dames, drugs en criminelen op hem staan te wachten. Maar JD wil maar een ding: wraak nemen op de mensen die hem hebben verraden.

Het is duidelijk dat deze film zichzelf niet al te serieus neemt. Wanneer we bij Carroll terechtkomen zegt ze “I’m not just a stripper. I’m a stripper with guns” nadat ze een machinegeweer tevoorschijn tovert. Een van de leukste oneliners van deze campy actiefilm.

De cast is een mix van acteurs, echte MMA-vechters en Michael Madsen. Nou ja, om Madsen deel van de cast te noemen is te veel van het goede. Hij zit maar een paar minuten in de film.

JD wordt gespeeld door de onbekende Rik Sinkeldam. Dat hij onbekend is past ook wel bij zijn rol want hij weet zelf ook niet wie hij is. Aan agenten Fajah Lourens en Vincent van Ommen de taak om de losgeslagen JD te arresteren. Lourens speelt haar rol met overtuiging en Van Ommen blijkt een van de weinige acteurs die niet met een klompen Nederlands accent acteert. Jeroen Post doet het tegenovergestelde en dikt zijn accent lekker aan. Dit maakt de film niet per se beter. Echte vechters als Semmy Schilt, Alistair Overeem en Marloes Coenen verschijnen hier en daar door de film. En zijn een leuke toevoeging.

Waar in andere actiefilms de achtervolgingen plaatsvinden in dure auto’s (denk John Wick) vervangt Amsterdam Heavy deze met fietsen. En dit is meteen een van de betere momenten uit de film, fietsend en schietend langs de grachten van Amsterdam. Lekker Nederlands.

De film is zeker niet zonder problemen. Het camerawerk, de editing en de gevechten zijn zo gedaan dat er bijna niks te zien is tijdens de vechtscenes. Jammer, want dat is wel een belangrijk onderdeel van een actiefilm. Ook zitten er behoorlijke gaten in het plot welke aan het einde van de film niet worden beantwoord.

Voor fans van Madsen zal ik deze film niet aanraden. Voor kijkers die cheesy jaren 80/90 actiefilms wel kunnen waarderen is dit een leuke popcorn film.x